Corporate Finance Partner

Finiconsult B.V. F-Waarderingssoftware

Geachte Mevrouw/Heer ....,

Laatste Risicopremie 2014 nu beschikbaar.
Met dank aan exuberante koersstijgingen in 2013, gaat de Belgische risicopremie voor aandelen voor het eerst na de kredietcrisis weer omhoog naar 2,16% voor 2014. Voor 2013 was dat 1,44%, 2012 2,10% en voor 2011 was dat nog 3,77. Het lage niveau van de risicopremies in België vergeleken bij andere landen is te wijten aan de beide prognosemethodes. Die hebben zich minder dan in andere landen hersteld van de klappen van de kredietcrisis (Fortis-effect etc). Alle calculaties berekend op basis van het grootst mogelijke aantal jaren sinds 1900 met als methode het ongewogen gemiddelde van alle berekeningsmethodes.

De 'risicovrije' rentevoet is ook opgelopen van 2,09% naar momenteel 2,59%. Dat betekent, samen met de 2,16% risicopremie, momenteel rond 4,75% vergoeding voor de component eigen vermogen bij waarderingen van ondernemingen. Nog steeds zijn andere financieringsbronnen beperkt beschikbaar en/of veelal niet meer goedkoper (voor belastingen). Aannemende dat leverage daarom nauwelijks of geen verlagende effecten meer heeft, zou ook een WACC van rond 4,75% ontstaan, ofwel omgekeerd een PE van 21. Dit overschrijdt nog ruim de feitelijke PE in België. Op 28-8-2014 had de BEL20 bijv. een ongewogen PE van 17,1.

Het huidige WACC niveau van 4,75% met een bijpassende PE van 21, wijst theoretisch dus nog steeds op een goed instapmoment voor Belgische aandelen. Er rijzen wel meer twijfels. In 2006, vlak voor de kredietcrisis, bedroeg de Belgische risicopremie 6,38%. Een vergelijkbaar berekende WACC bedroeg toen 10% met dus een vergelijkbare theoretische PE van 10. In 2006 bedroeg de feitelijke PE van de BEL 20 rond 13, hetgeen toen al wees op overwaardering. De feitelijke PE van de BEL20 duikelde daarna ook snel omlaag.

Vergeleken met andere landen is de huidige risicopremie in België erg laag door de beide prognosemethodes. Daar zaten echter mogelijk eenmalige bijzondere effecten in. Door de beide prognosemethodes te elimineren stijgt de risicopremie naar 4,5%, de vergelijkbare WACC naar 7,09% en de theoretische PE naar 14. Daarmee is het verschil(3,1) tussen de huidige feitelijke PE(17,1) en de theoretische (14) weer even groot als vlak voor de kredietcrisis(3). Op deze redenering is veel af te dingen. De kernboodschap dat het optimale instapmoment voor aandelen voorbij is, blijft echter het overwegen waard.

Een gratis demo kan worden gedownload van Finiconsult's website door te klikken op de link: Gratis Software. De allerlaatste versie 8 met de allerlaatste risicopremies kunt u daar online kopen met de link: Bestel Software.

Met vriendelijke groet,

Finiconsult
Klik hier voor nadere informatie.
Indien u geen mails meer wenst te ontvangen, hoeft u alleen maar te klikken op: Verwijderen.