Corporate Finance Partner

Finiconsult B.V. F-Waarderingssoftware

Geachte Mevrouw/Heer ....,

U ontvangt dit bericht omdat u in het verleden F-Waarderingssoftware heeft gekocht of een demo-versie gedownload. Hierbij het laatste nieuws over de risicopremie 2012.

Laatste Risicopremie 2012 nu al beschikbaar.
De langdurig tegenvallende ontwikkelingen op de beurzen, resulteren voor 2012 in een Belgische risicopremie van 2,10%. Voor 2011 was dat nog 3,77%. Beide calculaties berekend op basis van het grootst mogelijke aantal jaren sinds 1900 met als methode het ongewogen gemiddelde van alle berekeningsmethodes. Op dit moment zijn nog geen vergelijkende gegevens uit andere bronnen bekend.

De Belgische 'risicovrije' rentevoet is echter aanzienlijk gestegen naar 4,3% eind 2011 vanaf 2,9% eind 2011. In combinatie geeft dat nu rond 7,2% vergoeding voor de component eigen vermogen bij waardering van ondernemingen. Hoogst ongebruikelijk zijn momenteel andere financieringsbronnen nauwelijks beschikbaar en/of veelal niet meer goedkoper (voor belastingen). Leverage heeft daarom nauwelijks of geen verlagende effecten meer. Ook is opvallend dat in België prognosemethodes om de risicopremie te bepalen ongebruikelijk sterk afwijken van historische methodes, zelfs negatief zijn geworden. Aldus zou een WACC van rond 7,2% ontstaan, ofwel omgekeerd een PE van bijna 14. De feitelijke gemiddelde PE op bijna alle beurzen is aanzienlijk lager. In België bijv. 10,4 op 17-1-2012 volgens de aandelenscreener van de Tijd. Bij sommige veronderstellingen zouden alle beleggers, pensioen- en beleggingsfondsen theoretisch nu dus aandelen moeten kopen, zeker bij voldoende vertrouwen in de houdbaarheid van de Belgische staatsschuld. Niemand mag of durft, kortom, een hoogst instabiele situatie.

Een gratis demo kan worden gedownload van Finiconsult's website door te klikken op de link: Gratis Software. De allerlaatste versie 8 met de allerlaatste risicopremies kunt u daar online kopen met de link: Bestel Software.

Met vriendelijke groet,

Finiconsult
Klik hier voor nadere informatie.
Indien u geen mails meer wenst te ontvangen, hoeft u alleen maar te klikken op: Verwijderen.